Corona virüs nedeniyle evden çalışmak zorunda mı kaldınız? Bu yazı tam size göre…
Corona virüs nedeniyle birçok işletme ve kamu dairesi çalışanları evden çalışmak durumunda kaldı. Belki de birçok insan hayatında ilk kez evden çalışmak zorunda ve bu durumla başa çıkmakta zorlanıyor.İşte size verimliliği sürdürebilmek için 4 ipucu
Dünyada panik rüzgarları estiren ve binlerce kişinin ölümüne neden olan Covid-19 (Korona Virüsü) hızlı bir şekilde tüm dünyaya yayılıyor. Her gün her dakika son dakika haberler haber ajanslarına düşen haberleri dünyadaki tüm insanlar büyük bir merak içerisinde izlemekte. Dünyayı alarma geçiren corona virüste son durum merak edilirken, vaka sayısı Dünya genelinde 381.598 corona virüs vakası tespit edilirken, virüsten tedavi olarak kurtulanların sayısı 101.806 bin oldu. Hayatını kaybedenlerin sayısı ise dünya genelinde 16.559 kişi oldu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Pazartesi akşamı yaptığı açıklamada ölü sayısının 37 olduğunu duyurmuştu. Bütün Türkiye #EvdeKalTürkiye sloganı ile korona virüse karşı kendini korumaya aldı. Dünyada corona virüse karşı yürütülen kampanyada kullanılan etiket ise #stayathome
Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de COVID-19 nedeniyle birçok şirket ve kamu çalışanı evden çalışmak zorunda kaldı. Bu deneyimi hayatında ilk kez yaşayanlar için alışması zaman alacak bir yeni bir durum.
Dünya teknoloji devi Google evde çalışmak zorunda kalanlar için değerli bilgilere sahip bir makale hazırladı ve bunu kullanıcıları ile paylaştı. İşte evden çalışanların verimliliklerini artırmak için uyması gereken kurallar ve yapılması gerekenler;
İster kendi seçiminiz olsun ister bir gereklilikten doğsun, evden çalışmanın çeşitli avantajları var. Örneğin, işe gidip gelirken yolda zaman kaybetmezsiniz. Diğer taraftan, kendinizi motive etmeniz ve bir ofis ortamında olabileceğiniz kadar verimli çalışmanız tamamen size bağlı bir durum.
Belirlenmiş bir çalışma alanı ayırmak, beyninize verimli olarak çalıştığınız yerde bulunduğunuz mesajını verebilir. Bu makalede, evden çalışırken sorumlulukları yerine getirebilmek, iş birliği içinde çalışabilmek ve verimliliği sürdürmek için dört yararlı ipucu sunuyoruz:
1. İpucu: Zihniniz için “iş” tetikleyicileri oluşturun
Ofiste çalıştığınız zamanlarda, her gün yaptığınız hazırlanma ve işe gitme gibi şeyler zihninizin o iş gününe hazırlanmasına yardımcı olur. Uzaktan çalışırken zihninizi benzer bir şekilde işe hazırlamak için, egzersiz yapmak, haberleri okumak veya kahve hazırlamak gibi “güne başlangıç” tetikleyicileri belirleyebilirsiniz.
Bir çalışma alanı oluşturmak da önemli olabilir. Her yerde çalışıp verimli olabiliyorsanız çok iyi. Daha fazla düzene ihtiyacınız oluyorsa, ayrı bir oda, iş için ayrılmış bir masa veya mutfak masanızın temiz bir bölümü gibi belirlenmiş bir çalışma alanı ayırmak, beyninize dikkatiniz dağılmadan verimli olarak çalıştığınız yerde bulunduğunuz mesajını verebilir.
Dikkat dağıtıcı unsurlar, uzaktan çalışmanın en büyük zorluklarından biri. Zihninizi doğru modda tutmak için çalışma süreniz içinde iş harici görevlerden kaçının. Örneğin çamaşırları yıkamak için, işle ilgili bir sunumu tamamlarken aradan çıkarmak yerine ayrıca bir zaman belirleyin.
2. İpucu: Motivasyonunuzu bir liste yaparak koruyun
Evden çalışırken düzeninizi, motivasyonunuzu ve verimliliğinizi korumak için basit bir yapılacaklar listesi çok işe yarayabilir. Listenizi oluştururken bir projeyi bitirmek gibi uzun vadeli hedefleri ve o uzun vadeli hedeflerinize yönelik görevleri tamamlamak gibi küçük hedefleri düşünün. Daha küçük olan hedefleri tamamlayarak listeden silmek, ilerleme kaydettiğinizi hissettirir ve günün geneline olumlu bir katkı sağlar. Tek bir büyük görev olarak algılanmadığında işler daha kolay hale gelir.
Listenizi aklınızda tutmayın, not alın. Böylece, neler yapmanız gerektiğini unutmamak için zihninizde yer ayırmanız gerekmez ve listenizdeki görevlerin üzerini çizmek motivasyonunuzu korumanıza yardımcı olur.
3. İpucu: Her şey için bir program yapın
Normal ofis ortamında olduğu gibi, uzaktan çalışma da bir program gerektirir. Farklı olarak, uzaktan çalışırken, yapmanız gerekenleri kendiniz kontrol edersiniz. Günün tamamında yalnızca çalışıyor olmanız gerekmez. Kendinizi mental, fiziksel ve duygusal olarak yenilemek için aralar vermeniz gerekiyor. Yalnızca, iş ile ilgili olmayan aktivitelerin de programlanması şart.
Programınızı oluştururken hayatınızda yapmanız gereken diğer şeyleri de hesaba katın ve bunlarla da ilgilenebilmenizi sağlayacak bir rutin bulun. Çocuğunuz varsa, onu okula bırakmak veya okuldan almak gibi sorumluluklarınızı da programınıza ekleyin. Spor yapıyorsanız veya gönüllü etkinlikleriniz varsa, çalışmanızı bu etkinliklerin öncesinde veya sonrasında bitecek şekilde programlayın.
Programınızı oluşturduğunuzda, paylaşılan bir takvim kullanarak, birlikte çalıştığınız kişilerin görüntülemesini sağlayın. Böylece, görüşmek için ne zaman uygun olduğunuzu, çalışma zamanlarınızı ve kişisel zamanlarınızı bilirler. Ayrıca, arkadaşlarınızın ve ailenizin de programınızın farkında olmaları ve buna saygı göstermeleri önemli. Uzaktan çalışmanın her zaman serbest olduğunuz anlamına gelmediğini göstererek sınırlar ve beklentiler belirleyin.
4. İpucu: Bir ortak çalışma süreci geliştirin
Evden çalışmak tek başına yapılan bir şey gibi görünebilir ama genellikle ekibinizle görüşmek, görevleri almak, kararlar vermek veya geri bildirim alıp vermek gibi durumlarda başkalarıyla etkileşim kurmak gerekir. Bu nedenle, uzaktan çalışmada iş birliği için yöntemler belirlemek önemli.
Yüz yüze görüşmek iş birliğine katkıda bulunabilir. Bu gibi durumlarda görüntülü görüşme yapmayı tercih edebilirsiniz.
Resmi bir karar vermek veya bilgi iletmek için e-posta çok etkili olabilir ancak insanların gelen kutuları da çabucak dolabilir. Kısa bir soru sormak veya ekibinize bir haberi hızlıca vermek gerekiyorsa e-posta yerine çeşitli mobil sohbet uygulamaları kullanılabilir.
Beyin fırtınası veya ayrıntılı tartışmalar yapmak genellikle formal bir toplantı gerektirir. Yüz yüze konuşmak iş birliğine katkıda bulunabilir, bu gibi durumlarda görüntülü görüşme yapmayı tercih edebilirsiniz. Görüntülü iletişim, ekibinizle düzenli irtibat kurmak için etkili bir yol. Bu, diğerlerinin neler yaptığından haberdar olmanıza ve aynı çalışma alanında bulunmamaktan kaynaklanabilecek uyumsuzlukların önüne geçilmesine yardımcı olabilir.
Siyasetcafe.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.