Bu yolun sonu nereye? Borç batağında '4 Büyük'lerin yine borçları ötelendi!
Ziraat Bankası, Halkbank, DenizBank ve Yapı Kredi ile Türkiye'nin 4 büyük kulübü arasında 8,4 milyar liralık büyüklüğe sahip Finansal Yeniden Yapılandırma sözleşmesi imzalandı.
Son yıllarda borçları yine büyüyen 'dört büyük(!)' kulüp, yapılandırma için Bankalar Birliği ile anlaşmaya vardı. Buna göre daha önce imzalanan 2 yılı anapara ödemesiz ve 5 senelik olan anlaşma, 9 yıl oldu.
Söz konusu anlaşmaya ilişkin Denizbank Genel Müdürlüğü binasında yapılan imza törenine, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, Yapı Kredi Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Erün, Beşiktaş Kulübü Başkanı Ahmet Nur Çebi, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, Galatasaray Kulübü Başkanı Mustafa Cengiz ve Trabzon spor Kulübü Başkanı Ahmet Ağaoğlu katıldı.
"FİNANSMAN PAKETİ 8,4 MİLYAR TL'YE ULAŞACAK"
DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş "Konsorsiyumun lider bankası Ziraat Bankası koordinasyonunda, Halk Bankası, DenizBank ve Yapı Kredi'nin katılımlarıyla toplam 8,4 milyar liraya ulaşacak finansman paketini hayata geçiriyoruz. Futbolumuzun çınarları 4 büyüklerin yanında durmayı vazife addediyoruz." açıklamasında bulundu.
'2,5 YILI ÖDEMESİZ TOPLAM 9,5 YILLIK FİNANSMAN MODELİ'
DenizBank Genel Müdürü Ateş, sözleşmenin imzalanmasıyla işleyecek yeni sürece ilişkin, "Geçtiğimiz sene salgın koşullarından dolayı yumuşak geçişe imkan tanımak amacıyla geçirilen 1 yıllık ödemesiz döneme ilave ilk 1,5 yıl, kulüplerimiz konsorsiyum bankalarına herhangi bir ödeme gerçekleştirmeyecek. Böylece toplamda 2,5 yıllık bir ödemesiz dönem oluşacak. Sonraki dönemlerde ise gelir performansına dayalı, toplam 9,5 yıllık bir finansman modeli oluşturulacak." dedi.
Spor kulüplerinin sahadaki başarısının mali güçleriyle birebir bağlantılı olduğunu ve mali gücün mali disiplin gerektirdiğini dile getiren Ateş, şöyle devam etti:
"Ödemesiz dönem ile başlayacak geçiş sürecinde de denk bütçenin oluşturulması, kulüplerimiz için hayati öneme sahip olacak. Dolayısıyla kulüp başkanları, yöneticileri ve profesyonellerine, mali disiplinin sağlanması ve sürdürülebilirliği konusunda her zamankinden fazla sorumluluk düşecek. Diğer yandan Türkiye Futbol Federasyonumuz da buradaki süreçlerin gözetilmesinde aktif rol alarak, kulüplerimizi yakından denetleyecek."
Ateş, DenizBank olarak ilk günden bu yana futbolu, futbolcuları ve kulüpleri, gençlerin ve ülkenin geleceğini sahiplenmek misyonuyla desteklediklerinin altını çizdi.
Şimdi de konsorsiyum üyeleri olarak aynı ülkü etrafında kenetlendiklerini vurgulayan Ateş, "Kulüplerimizin mali sorunlarını çözmek ve onları mali disipline kavuşturmak sorumluluğuyla, Türkiye futbol tarihine iz bırakır nitelikte bir adım atıyoruz." şeklinde konuştu.
HALK NE DİYOR
Siyasetcafe olarak konuştuğumuz sokaktaki halkımızın ortak değerlendirmesi ise şöyle:
"Bunlar bu ötelenen borcu da ödeyemeyecekler ve pundunu bulup borcu sıfırlatıp Türk halkının üzerine yıkacaklar yine!.. Dört büyük deniyor ama neresi büyük anlamadık. Yıllardır bizi oyalıyorlar her yıl Avrupa Kupalarından ilk elemede eve dönüyorlar; Türkiye'yi rezil etmekten başka bir şey yaptıkları yok. Dört büyük denen bu kulüpler artık Türk futbolunun üzerinde yük olmuştur. 100 sene de borç ertelense ne olacak! Bankalar ana parayı ötelediler ama faizleri tıkır tıkır alacaklar. Dört büyük denen kulüplerin diğer kulüplerimizden ne farkı var? Niçin İngiliz kulüpleri gibi niçin bir Bayern Münih gibi çağdaş anlayışla yönetilemiyorlar eski feodal anlayışla yönetiliyorlar. Daha köklü çözümler gerekmez mi? TFF radikal önlemler almak yerine bu palyatif çözümlerle futbolumuzu hepten batırıyor, onların kuyruğundan gidiyor. Saffet Sancaklı'nın yasa tasarısı ne oldu? Niçin gündeme gelmiyor?"
Siyasetcafe.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.