Boyun fıtığı nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Boyun fıtığı nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Masa başı ya da bilgisayar karşısında uzun saatler geçiriyorsanız boyun fıtığı için risk grubunda yer almanız an meselesi.

Masa başı ya da bilgisayar karşısında uzun saatler geçiriyorsanız boyun fıtığı için risk grubunda yer almanız an meselesi.

Pek çok insanın yaşam kalitesini düşüren boyun fıtığı hastalığını Türkiye’nin en iyi doktorlarından biri olan mucize parmakların sahibi Beyin ve Sinir Omurilik Cerrahisi Hastalıkları Op. Dr. Mustafa Arif ERAS ile konuştuk.

İşte Eras'ın uzman görüşü ile boyun fıtığı nedir? Belirtileri nasıl oluşur? Tedavisi nasıl gerçekleştirilir? Tüm sorularınızın yanıtı bu haberimizde...

Genellikle her iki omur cismi arasındaki yastığın merkezdeki parçasının omurilik içine doğru çıkıntı yapmasıyla meydana gelir. Bu tipik olarak, yumuşak iç dolguyu çevreleyen kısmın sert halkadaki yırtıktan yumuşak maddenin fıtıklaşmasıyla oluşur.  

İDRAR KAÇIRMA BOYUN FITIĞI HABERCİSİ OLABİLİR

Boyun fıtığı boyunda, omuzlarda ve kollarda ağrıya, boyun düzleşmesine sebep olur. Ağrı bası altındaki sinir kökünün özel dağılımıyla koldan elin içine yayılabilir. Eğer boyun fıtığı omuriliğe bası yaparsa yürüme problemleri, spastisite (kas tonüs artışı),  idrar kaçırma şikayetleri ortaya çıkabilir. Etkilenmiş sinire bağlı kas gruplarında zayıflık, incelme ve uyuşma görülebilir. 

Boyun fıtığının ilk tedavisinin ilaç tedavisi ve istirahat olduğunu ifade eden Eras sözlerine şu şekilde devam etti:

Boyun fıtığı için ilk tedavi seçeneği genellikle ilaç tedavisi  ve istirahattir. İlaç tedavisi fıtıklaşmış disklerin yaklaşık % 80'inde başarılıdır. Ani başlangıçlı disklerde % 90 başarılıdır.

Sinir kökünün iltihabi reaksiyonuna ikincil ortaya çıkan kas spazmını rahatlatmak için Fizyoterapistler germe, ultrason ve elektrikli kas uyarıcısı yöntemlerini de kullanılır.

Omurilik hasarı bulguları varsa veya başlamışsa yine ilaç tedavisi başarısız olursa cerrahi tedavi gerekir.

Boyun fıtığı için en çok yapılan cerrahi tedavilerden birisi de fıtığın çıkarılarak içine hastanın kalçasından veya kemik bankasından alınan kemik greft veya metal parçası yerleştirmektir.

Son zamanlarda boyun fıtığının tedavisi için yapay diskler de kullanılmaya başlandı. Bu yöntemin avantajı boyun normal hareketlerine izin vererek diğer mesafelerdeki başlangıç aşamasındaki disk hastalıklarının oluşmasını engellemesidir. 

SİYASETCAFE.COM

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.