Al Jazeera: Türkiye - Rusya Su-57 ve Su-35 görüşmelerine başladı!
Türkiye'nin ABD tarafından F-35 projesinden çıkarılmasıyla Rusya'dan Su-57 ve Su-35 almaya hazırlandığını aktaran uluslararası yayın kuruluşu, Doğu Akdeniz'deki hava üstünlüğünün birkaç ay içinde el değiştireceğini yazdı.
Habere göre, Türkiye ile Batı ile ipleri geri dönülemez şekilde kopartabilir. Yunan Askeri Akademisi'nden Prof. Alobeid, Rusya'nın Ankara ile askeri işbirliği söz konusu olduğunda tüm engelleri kaldıracağını savundu. İşte son dakika haberinin detayları...
Dünyaca ünlü televizyon Al Jazeera, 'Hava üstünlüğü için silahlanma yarışı, Rusya ABD hegomanyasına meydan okuyor' başlığıyla, Akdeniz'deki bilek güreşini merkeze alan bir haber yayınladı.
Rusya'nın beş yıl önce Doğu Akdeniz'deki Suriye'de bir üsse kavuştuğunu belirten Al Jazeera, ABD tarafından terk edilmiş pazara girdiğini ve geleneksel müttefiklerine silah sattığını yazdı.
Moskova'nın silah satışının getirdiği parayla jeopolitik etkisini geliştirdiğini aktaran Al Jazeera, Rusya'nın son olarak Mısır'a Şubat ayında beş Su-35 jeti sattığını belirtiyor.
Habere göre, Kahire yönetimi Washington'ın ilan ettiği yaptırımların ardından F-35 jetlerini satmayı reddetmesiyle Rusya'ya yöneldi ve 2 milyar dolar tutarında 24 adet Su-35 siparişi verdi.
TÜRKİYE ve RUSYA GÖRÜŞÜYOR
Al Jazeera, ABD tarafından F-35 projesinden çıkarılan Türkiye'nin de benzer bir adım attığını, Rusya lideri Vladimir Putin'le beşinci nesil savaş uçağı Su-57 jetleri ve Su-35 savaş uçağı almak için görüştüğünü bildiriyor.
Moskova'nın geleneksel müşterisi Cezayir'e de savaş uçağı satmaya hazırlandığını sayfasına taşıyan ünlü yayın kuruluşu, bir başka müttefik İran'la da yeni anlaşmaların yolda olduğunu aktarıyor.
2015-2019 arasında dünya genelindeki silah satışında yüzde 21'lik paya ulaşan Rusya'nın ABD'nin ardından ikinci sırada yer aldığını belirten Al Jazeera, Türkiye'ye ise özel bir bölüm ayırdı.
'Türkiye yeni dostlar arıyor' ifadesini kullanan ünlü medya kuruluşu, Ankara'nın tıpkı Rusya gibi silah ihracatında bölgesel bir oyuncuya dönüştüğünü kaydetti.
Atina'dan John Psaropoulos'un yazdığı habere göre, habere göre, Türk üretimi silahlı insansız hava araçları (SİHA) Bayraktar TB2'ler 2020 yılındaki Libya savaşında ve son olarak da Dağlık Karabağ çarpışmasında durumu tersine çevirdi.
Doğu Akdeniz'de Türkiye önünde bocalayan Yunanistan'ın da 2020 yılında silahlanma yarışına girdiğini vurgulayan Al Jazeera, Fransa'nın Atina'ya altısı yeni 18 Rafale jeti sattığını hatırlattı.
'RUSYA TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ İÇİN TÜM ENGELLERİ KALDIRACAK'
Yunanistan'ın Rafale jetlerinin yanı sıra elindeki F-16'ları Viper seviyesine çıkararak Türkiye'ye karşı üstünlük aradığını belirten ünlü yayın organı, Yunan Askeri Akademisi'nde görev yapan Kostos Grivas'ın görüşlerine yer verdi.
Silah sistemleri alanında çalışan Kostas Grivas, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'de dengelerin değişeceğini, halihazırda yeni başlayan Soğuk Savaş'ta Ankara'nın Rus jeti alması halinde Batı ile köprüleri geri dönülemez şekilde atabileceğini ileri sürdü.
Doğu Akdeniz'deki kaynamanın yavaş yavaş sürdüğünü kaydeden Al Jazeera, Yunan Askeri Akademisi'nden bir başka profesör Aref Alobeid'e, Rusya'nın anahtar NATO müttefiki Türkiye'yi ikna edip edemeyeceğini sordu.
Ortadoğu jeostrateji uzmanı olan Prof. Alobeid, Rusya'nın en ileri düzeydeki jeti Su-57'yi Türkiye ile birlikte geliştirmeyi teklif ettiğini, Ankara ile askeri işbirliği söz konusu olduğunda tüm engelleri kaldıracağını savundu.
ABD SAFINI SEÇTİ
USS Dwight D. Eisenhower'ın başını çektiği, 22 savaş gemisi ve 5 bin 600 askerden oluşan Taarruz Gücü, ABD tarafından Mart ayı başında Yunanistan'a destek için Doğu Akdeniz'e gönderildi.
Yunanistan ve ABD ordusu Türkiye'ye gözdağı vermek için uçak gemisinin de yer aldığı tatbikatlar yaptı, ardından USS Eisenhower Girit Adası'ndaki Suda Üssü'ne demirledi.
Washington'a geçen yıl F-35 savaş uçakları için resmen başvuran Yunanistan, ayrıca Türkiye korkusuyla bir diğer sıkı fıkı müttefiki Fransa'dan 18 Rafale jeti satın aldı. Türkiye ise ABD tarafından F-35 programından daha önce çıkarılmıştı.
Yunanistan, Türkiye korkusuyla geçen yıl yaz mevsiminden bu yana Doğu Akdeniz'i uluslararası bir oyun sahasına çevirdi. Yunan ordusu, ABD, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Güney Kıbrıs gibi ülkelerle birçok tatbikata girişti. Yunan ordusu, Türkiye'ye karşı F-35 jetleri istediği ABD ile 2021'in başlamasıyla arka arkaya tatbikatlar yaptı. Girit'ten Selanik'e kadar neredeyse tüm Ege Denizi'ni kapsayan tatbikatlara Yunan ve Amerikan özel kuvvetler askerleri katıldı.
Doğu Akdeniz'de 2020 yazında tırmanan gerilimle birlikte Türkiye karşıtı ülkeler Yunanistan'ın yanında saf tutmaya başladı. Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır gibi ülkelere kısa süre sonra Güney Kıbrıs'a uygulanan 30 yıllık silah ambargosunu kaldırarak ABD'de de katıldı. Washington bununla da kalmadı, uçak gemisi USS Dwight D. Eisenhower'ı Girit'e göndererek Yunan donanmasıyla tatbikat yapmasını sağladı.
Ardından Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Yunanistan'a özel bir ziyaret yaptı, rotası kuzeydeki Selanik'ten güneydeki Girit'e uzanıyordu. Suda Üssü'nü Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'le birlikte gezen Pompeo'nun ziyaretinin hemen ardından sıra dışı bir gelişme yaşandı. Atina yönetimine açık şekilde destek veren ABD'nin, bununla da kalmayıp Suda Üssü'ne bir savaş gemisi konuşlandırdığı yine Yunan medyasına yansıdı.
Siyasetcafe.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.