Uzmanlar uyarıyor! O ürünler zeka geriliği yapıyor

Uzmanlar uyarıyor! O ürünler zeka geriliği yapıyor

Makyaj malzemeleri ve temizlik malzemelerinin zeka geriliğine yol açabileceğini biliyor muydunuz?

Birçok genç kızın hevesle kullandığı makyaj malzemeleri, annelerin temizlikte kullandığı ürünlerin ne kadar zararlı olduğunu hiç düşündük mü?

Bu ürünler dikkat eksikliğinden tutun, kısırlığa kadar birçok yan etkiye neden olabiliyorlar.

Türkiye gazetesinin haberine göre, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. M. Eda Ertörer, bu maddelerin “endokrin bozucular” olarak genel bir isim altında toplandığını belirterek “Endüstride kullanılan plastikler, polyester, epoksi reçine, teflon gibi ajanlar, doğada bulunan ve gıdalarla alınan soya, DDT gibi tarımda kullanılan bazı maddeler, kozmetiklerde ve deterjanlarda kullanılabilen fitalatlar ‘endokrin bozuculara’ örnek olarak gösterilebilir. Endokrin bozucular başta üreme sağlığı olmak üzere genel sağlığımızı olumsuz etkiler. Endüstriyel atıklarla besin zincirine katıldıktan sonra çoğu doğada yüzyıllarca yok olmayan ve yayılan bu maddeler, solunum yolu, cilt yolu, ağız yolu gibi yollardan organizmaya girerler. Yağ dokuda birikerek, ağırlıkla cinsiyet hormonu olan östrojen duyargalarına bağlanır ve etki ederler” açıklamasını yaptı.

GÜZEL KOKUYORSA DİKKAT!

Şampuan, deterjan, yumuşatıcı, parfüm, deodorant, oda spreyi, klozet koku giderici gibi koku oranı daha yüksek olan temizlik ürünleri vücuda karışarak hormon benzeri bir etki ortaya çıkarıyor. Bu tarz kokularla çok fazla temas eden çocukların diğerlerine göre 7-8 ay önce ergenliğe girdikleri bir araştırma sonucu olarak belirtiliyor.

Prof. Dr. Ertörer “Özellikle hamile kadının kullandığı makyaj malzemesi, saç boyası, güneş kremi, maruz kaldığı oda parfümü, yumuşatıcı gibi maddelerle bulaşan endokrin bozucular, annenin karnındaki erkek bebeği daha fazla etkiler. Kısırlık, tekrarlayan düşükler gibi olumsuz etkilerinin yanı sıra, düşük zekâ, dikkat eksikliği, bağışıklık sistemi sorunları, astım, diyabet, obezite, hormon duyarlı kanserler (örneğin meme ve prostat kanseri) gibi pek çok hastalığa yatkınlığa sebep olabilirler” diye konuştu.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.